Vítejte na webu Bydara.cz

Online magazín

Nechybí vám na zahradě ještě něco?

Aby zahrada či zahrádka vypadala „k světu“, trvalo to několik let a byla to pořádná dřina. Tedy mám na mysli zahrádku těch, kteří sami přiložili ruku k dílu, poprali se s rýčem i krumpáčem, odnosili hromady kamení, pomazlili se se zeminou, vyhnali krtka a mandelinku. Mám na mysli ty opravdové zahrádkáře, kteří čekají na každý jarní pupen na stromě, pečlivě vytrhávají plevel, aby první jarní rostlinky mohly otočit svoji tvář ke sluníčku, v létě a na podzim sklízejí úrodu, zvelebují, přesazují, zkrátka ty, kteří potřebují tohle každodenní soužití s přírodou. Vždyť vlastnit zahradu, to je jako vlastnit malý kousek ráje.

cuketa

Když už máte založenu okrasnou i užitkovou zahrádku, všude jsou stromy a keře, bazén, odpočinkové zákoutí, chatička a dětské hřiště, stále přemýšlíte, co ještě byste změnili a doplnili, i když nikde už moc místa nezbývá.

Přidejte rostlinu jménem Cucurbita pepocuketa nebo také cukína. Přestože je to rostlina užitková, svou krásou se nedá zahanbit – její dekorativní listy a nádherné sytě žluté květy potěší každého.
Vyčleníte-li jí záhonek pouhých  1,2m x 1,2m a dopřejete-li jí dostatek zálivky, nemusíte se o ni již více starat. Snese téměř každou půdu i prostředí.
Po 5ti týdnech od zasazení rostlinky začnete sklízet plody: menší jemné cuketky s máslovou chutí ke konzumaci za syrova, např. do salátů, anebo je použijete na gril, k zapékání  nebo smažení v trojobalu (při přípravě na smažení nechte nakrájenou cuketu „vyplakat“, tj. lehce ji posolte a ona ze sebe vyplaví nadbytečnou vodu, která by vám jinak při smažení vytékala do pánve).
Ty velké, půl metru dlouhé plody mají velmi široké uplatnění.

polévka

Používají se do „bramboráků“ místo brambor, za lívanečky s cuketou a kokosem vám vaše děti rády slíbí, že už nebudou zlobit.
Z cukety můžete uvařit krémovou polévku nebo vyrobit dobře ochucené zelené pesto.

Zkuste ji zavařit do sklenic s kukuřicí, cibulí, paprikou a trochou kečupu – v zimě použijete k masu nebo jen tak pro chuť. Z cukety se dá také uvařit výborná marmeláda – tolik druhů, kolik vás jen napadne.
Ve Francii je cuketa zásadní přísada do ratatouille a jedlé jsou i její krásné květy.

Nechybí vám na zahradě ještě něco?
Ohodnoťte příspěvek