Vítejte na webu Bydara.cz

Online magazín

Nechybí vám na zahradě ještě něco?

.


Aby zahrada či zahrádka vypadala „k světu“, trvalo to několik let a byla to pořádná dřina. Tedy mám na mysli zahrádku těch, kteří sami přiložili ruku k dílu, poprali se s rýčem i krumpáčem, odnosili hromady kamení, pomazlili se se zeminou, vyhnali krtka a mandelinku. Mám na mysli ty opravdové zahrádkáře, kteří čekají na každý jarní pupen na stromě, pečlivě vytrhávají plevel, aby první jarní rostlinky mohly otočit svoji tvář ke sluníčku, v létě a na podzim sklízejí úrodu, zvelebují, přesazují, zkrátka ty, kteří potřebují tohle každodenní soužití s přírodou. Vždyť vlastnit zahradu, to je jako vlastnit malý kousek ráje.

cuketa


Když už máte založenu okrasnou i užitkovou zahrádku, všude jsou stromy a keře, bazén, odpočinkové zákoutí, chatička https://www.vumscomp.cz/vyuzijte-misto-na-sve-zahradce/ a dětské hřiště, stále přemýšlíte, co ještě byste změnili a doplnili, i když nikde už moc místa nezbývá.


Přidejte rostlinu jménem Cucurbita pepocuketa nebo také cukína. Přestože je to rostlina užitková, svou krásou se nedá zahanbit – její dekorativní listy a nádherné sytě žluté květy potěší každého.

Vyčleníte-li jí záhonek pouhých  1,2m x 1,2m a dopřejete-li jí dostatek zálivky, nemusíte se o ni již více starat. Snese téměř každou půdu i prostředí.

Po 5ti týdnech od zasazení rostlinky začnete sklízet plody: menší jemné cuketky s máslovou chutí ke konzumaci za syrova, např. do salátů, anebo je použijete na gril, k zapékání  nebo smažení v trojobalu (při přípravě na smažení nechte nakrájenou cuketu „vyplakat“, tj. lehce ji posolte a ona ze sebe vyplaví nadbytečnou vodu, která by vám jinak při smažení vytékala do pánve).

Ty velké, půl metru dlouhé plody mají velmi široké uplatnění.

.

polévka


Používají se do „bramboráků“ místo brambor, za lívanečky s cuketou a kokosem vám vaše děti rády slíbí, že už nebudou zlobit.

Z cukety můžete uvařit krémovou polévku nebo vyrobit dobře ochucené zelené pesto.


Zkuste ji zavařit do sklenic s kukuřicí, cibulí, paprikou a trochou kečupu – v zimě použijete k masu nebo jen tak pro chuť. Z cukety se dá také uvařit výborná marmeláda – tolik druhů, kolik vás jen napadne.

Ve Francii je cuketa zásadní přísada do ratatouille a jedlé jsou i její krásné květy.

Nechybí vám na zahradě ještě něco?
5 (100%)3
.